Selecteer een pagina

Door te kijken naar wat wel kan, kom je zoveel verder dan als je kijkt naar wat er niet kan. Mijn collega Lisa is daar een mooi voorbeeld van. Ze kwam twee jaar geleden bij BURO MLBRGN werken in een activerend werktraject.

Lisa is 21 jaar. Ze is als vormgever betrokken bij onder andere Route op weg naar werk en maakt afbeeldingen, flyers en posters. Ook werkt ze mee aan de productie van video’s. Naast haar werk doet ze aan hardlopen en yoga, bakt ze graag en heeft ze een eigen moestuintje.

Deze vrolijke collega liep twee jaar geleden vast in het onderwijs

Op haar 11e kreeg ze een hockeystick tegen haar hoofd. Toen ze ook nog een flinke val op het ijs maakte moest ze een tijd revalideren. Ze hield er serieuze problemen met haar energie en concentratie aan over. De dagen op school waren te lang. Op haar 19e was ze, na een tweede revalidatieperiode, al 8 jaar bezig met de middelbare school – en het zou nog jaren duren. Ze besloot te stoppen.

Lisa was altijd al met media en vormgeving bezig

Toen ze bij BURO MLBRGN kwam was ons uitgangspunt: wat kan wel? Ze werkte in het begin twee keer per week een uur. Dat was niet veel, maar ze kreeg wel dingen gedaan in die tijd. Juist omdat Lisa weinig energie heeft, is ze daar heel goed in geworden. Soms denk ik dat ze meer doet in een uur, dan sommige mensen op een hele dag.

We kijken steeds naar: wat kan wel?

Lisa wilde zich ontwikkelen, maar een studie zou voor haar veel te belastend zijn. We keken naar wat wel kon. Ze ging Adobe cursussen doen en heeft bijna haar vijfde cursus afgerond. Ze moet dat goed doseren, maximaal een uur achter elkaar. Maar ze komt er wel. Inmiddels is zij de Adobe specialist aan het worden bij ons op kantoor en stel ik haar vragen in plaats van andersom.

Het is jammer dat opleidingen de standaard zijn

Vaak hebben mensen het idee dat je een opleiding moet doen om er te komen. Maar Lisa kan nu, dankzij alle cursussen en werkervaring, meer dan sommige mensen na hun opleiding. Het leuke is dat je hier kunt kijken: wat wil jij en waar wil jij naar toe? Wij kunnen dat gewoon organiseren. In dit geval zie je dat iemand daar veel verder mee komt dan met een opleiding.

Je kunt in meer dingen groeien dan in je cv

Elk jaar kiest Lisa een woord, een intentie om dat jaar mee te nemen in de keuzes die ze maakt. Vorig jaar was haar woord Blooming. Ze is in dat jaar ook echt tot bloei gekomen. Dit jaar vertelde ze dat ze meer dingen wil proberen waarvan ze vooraf denkt dat het niet kan. Zo maakte ze bijvoorbeeld een  heel bijzonder kwartetspel waarmee kinderen over emoties leren. Eerder zou ze denken: ik heb daar toch geen opleiding voor? Nu kijkt ze of ze het leuk vindt en gaat ze het gewoon doen. Haar woord voor dit jaar is dan ook Courage.

Als ik dat hoor, denk ik: dit is toch waar het om draait?

Als je kijkt naar wat iemand wil en wat iemand nodig heeft, dan kan er vaak veel meer dan je zou denken. Lisa heeft haar werkuren opgebouwd en heeft ook naast haar werk nog energie voor andere dingen. Ze doet wat ze leuk vindt en wordt er elke dag beter in. Dat is toch eigenlijk hoe je in elk bedrijf naar medewerkers zou moeten kijken?

Annet Elzinga runt BURO MLBRGN. Annet droomt van een wereld waarin iedereen er mag zijn. Ze ziet in ieder mens talenten en mogelijkheden. Door met participatieplekken en activerend werk aan te sluiten op wat iemand kan en wil, ontstaat er ruimte voor ontwikkeling. Lees hier de voorgaande blogs.

Illustratie: Emily Kalkhove
Afbeelding: Lisa van Dorst

Weten wanneer de volgende blog online komt? Laat je mailadres achter. Je krijgt alleen een mail als er een nieuwe blog is, maximaal één keer per maand.