Selecteer een pagina

Mensen lijken inclusiviteit soms wel te zien als een soort liefdadigheid. Iets dat voortkomt uit de goedheid van je hart. Zouden we de ander niet betrekken, dan doen we hem of haar tekort. Ik zou het willen omdraaien: door niet iedereen te betrekken doe je jezelf tekort.

Laat ik het concreet maken met een voorbeeld. De website van Stadskracht hebben we bij BURO MLBRGN met iedereen samen gemaakt. Alle medewerkers leverden een bijdrage. Achter elk onderdeel zit iemand die zijn of haar talent erin heeft gestopt. En we merkten: samen zijn we beter. Een sleutelrol lag bij Evertjan. Als front-end developer heeft hij met iedereen te maken en brengt hij alles bij elkaar.

Best bijzonder als je bedenkt dat Evertjan volledig afgekeurd is

Zo noemen we dat dan in Nederland, als je niet in het plaatje van betaald werk past. Als ik Evertjan vraag om iets over zichzelf te vertellen, begint hij bij zijn jeugd op een boerderij in de Achterhoek. Na de mavo, de havo en de heao gaat hij bij een call center werken. Economie vindt hij niks en marketing past ook niet bij hem. ´Achteraf gezien heb ik de verkeerde studie gedaan´ zegt hij. Hij haalt zijn propedeuse psychologie, maar ook die studie is het niet.

Iets met computers past beter

Dat begon met de Commodore 64 die hij thuis had. ‘Ik hou wel van concrete dingen. Werken met computers is concreet.’ Evertjan doet via het UWV een aantal cursussen en komt in een programmeursbaan terecht. Ondanks zijn talent voor programmeren, is de baan te hoog gegrepen na de beperkte cursussen die hij heeft gedaan.

Evertjan komt thuis te zitten. De angstklachten die hij al jaren heeft verergeren. Hij heeft moeite om de straat op te gaan. Na hulp in een kliniek en RIBW ondersteuning kan Evertjan vrijwilligerswerk gaan doen. Hij gaat tuinieren bij Stadstuin Kweekland en vindt het prettig om onder de mensen te zijn. ‘Samen iets doen, iets maken waar anderen blij van worden. Dat voelt wel zinvol.’

Dan komt Evertjan bij BURO MLBRGN terecht

Een volgende stap is om te kijken naar iets dat beter aansluit bij zijn interesses en talenten. Evertjan kijkt op de website Activerend Werk en komt bij BURO MLBRGN terecht. Hij begint met het meewerken aan de website van Onderaf, die later Stadskracht Arnhem zal heten. We komen erachter dat Evertjan veel kan en in de loop van de tijd richt hij de hele front end van de website in.

Een kracht van Evertjan is dat hij bij alles wat hij ziet vragen stelt. Wat is het doel? En als dat je doel is, waarom ziet het er dan zo uit? Hij is gestructureerd in zijn denken. Net als bij de fundering van een huis, wil Evertjan zorgen voor een goede basis zodat het niet gaat wankelen. Hij leert ook graag van anderen. Collega Lisa heeft bijvoorbeeld de huisstijlgids gemaakt en Emily de illustraties. Ze bevragen elkaar en maken het samen beter. 

Dat maakt mij trots: samen kom je verder

Op dezelfde manier is Evertjan bezig met het verbeteren van de website Activerend Werk, ook een project van ons bureau. Hij is trots op de toegankelijkheid van de website. Daar is hij helemaal ingedoken. Van de internationale Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent (WCAG) tot goed inleven. ‘Een hele drukke site is bijvoorbeeld te overweldigend voor iemand die gevoelig is voor prikkels’ legt hij uit. ‘Maar het gaat ook om dingen neerzetten waar ze horen, geen overbodige links, zorgen dat de website geschikt is voor screenreaders en dat je met de toetsen overal kan komen.’

Ieder mens is anders

Soms helpt het dat Evertjan vanuit zijn eigen perspectief kan kijken. Omdat hij niet graag over straat gaat, is een parkeerplek dichtbij een pre. Bij het in kaart brengen van de verschillende werkplekken vermelden we zulke informatie. In eerste instantie probeerden we alle beperkingen te categoriseren. Maar dat bleek onmogelijk. Wat voor de ene persoon in een rolstoel prima toegankelijk is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. Nu vermelden we de informatie, bijvoorbeeld of er drempels zijn en kan iemand zelf bepalen of het dan wel of niet geschikt is.

‘Ik heb veel geleerd over de verschillende soorten beperkingen’ zegt Evertjan. ‘Het kan ook tijdelijk zijn, bijvoorbeeld een blessure. En het is ook veel breder, veel mensen hebben ergens problemen mee. Moeilijk lezen is ook zo iets. Dus moeten we niet te moeilijke taal gebruiken. Er is altijd wat te verbeteren. Je bent er nooit klaar mee.’

Iedereen brengt inzicht en talenten mee

Als Evertjan alles heeft uitgezocht, is het aan mij de taak om samen met hem te gaan trechteren en keuzes te maken. Zo zetten we allemaal onze talenten in. Ik moet er niet aan denken dat Evertjan niet bij ons op kantoor, maar hele dagen thuis had gezeten. Wat waren we dan tekort gekomen!

Annet Elzinga runt BURO MLBRGN. Annet droomt van een wereld waarin iedereen er mag zijn. Ze ziet in ieder mens talenten en mogelijkheden. Door met participatieplekken en activerend werk aan te sluiten op wat iemand kan en wil, ontstaat er ruimte voor ontwikkeling. Lees hier de voorgaande blogs.

Illustratie: Emily Kalkhove

Weten wanneer de volgende blog online komt? Laat je mailadres achter. Je krijgt alleen een mail als er een nieuwe blog is, maximaal één keer per maand.