Selecteer een pagina

Wat betekent werk voor jou? Leef je om te werken of werk je om te leven? Het antwoord op die
vraag is niet altijd zwart-wit. Dat zie ik bij Wilma, die bij ons aanklopte omdat ze niet thuis wil zitten wachten op een baan.

Zo kan het lopen

Wilma heeft al een hele carrière achter de rug. Jarenlang werkt ze met veel plezier als administratief medewerker, tot ze de pech heeft dat het bedrijf failliet gaat. Haar werkleven komt op een laag pitje te staan door de zorg voor haar dochter en de chronische ziekte van haar man. Ze blijft wel solliciteren en eindigt vaak als tweede in de procedure. Terwijl de jaren verstrijken ziet Wilma het gat in haar cv groter worden.

Hele dagen thuiszitten? Alsjeblieft niet

Ondertussen maakt Wilma zich nuttig voor haar gezin en omgeving. Ze doet zelfs een aantal jaren vrijwilligerswerk voor het bedrijf van vrienden. Via een tip van het wijkteam komt ze bij BURO MLBRGN terecht. Ze krijgt geen uitkering en heeft daarom geen verplichting om deel te nemen aan een traject. Van een financiële prikkel is dus geen sprake. Maar hele dagen thuis vindt Wilma maar niks.

Liever is ze bezig met haar ontwikkeling

Bij BURO MLBRGN werkt Wilma mee aan artikelen, social media berichten en andere tekstuele uitingen. Ze wil bij de tijd blijven en heeft plezier in het ontdekken van nieuwe dingen. Ondertussen kun je haar er goed bij hebben op kantoor. Ze maakt gemakkelijk met iedereen een praatje, ontvangt gasten en stelt zich zorgzaam op.
Toen ze net bij ons binnenkwam, zat Wilma nog in een strak keurslijf. Ze komt uit een wereld waar je geen spijkerbroek draagt naar je werk en je niet spreekt over je privéleven. Door de periode dat ze geen betaalde baan had, heeft ze ook wat koudwatervrees gekregen. Inmiddels is Wilma wat meer losgekomen en heeft ze een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Ik zie dat ze nu meer van zichzelf laat zien en haar hart laat spreken. Ze heeft genoeg levenservaring om daarop te mogen vertrouwen.

De volgende stap is een betaalde baan

Het liefst zou Wilma een betaalde baan vinden als communicatiemedewerker. Maar ook voor andere functies zoals front office medewerker staat ze open. Ze is een fijn persoon om bij het team te hebben, een verbindende factor. Met haar brede interesse zet ze haar tanden in nieuwe onderwerpen en zoekt ze alles uit.

Plezier in het werk staat voorop

Wilma is iemand die de schouders eronder zet een dosis levenservaring meebrengt. Ze kijkt niet van veel dingen meer op. Vanuit die levenswijsheid zegt ze ook: er is meer dan pracht en praal. Betaald werk is fijn, maar het moet niet ten koste van alles gaan. Daarom leeft Wilma liever eenvoudig, dan dat ze terecht zou komen in een baan waar ze niet gelukkig van wordt.

Werken voor je eigen geluk

Voor de een is het vanzelfsprekend, voor de ander schuurt dat: kun je zo naar werk kijken? Mag je geluk en plezier voorop stellen? Wat ik met BURO MLBRGN graag wil bereiken is dat mensen zich ontwikkelen, in de eerste plaats voor zichzelf. Het is de meest duurzame manier. Door te kiezen voor wat bij jou past, kom je op een plek waar je tot je recht komt. En vanuit die situatie kun je uiteindelijk iets voor een ander betekenen.


Annet Elzinga runt BURO MLBRGN. Annet droomt van een wereld waarin iedereen er mag zijn. Ze ziet
in ieder mens talenten en mogelijkheden. Door met participatieplekken en activerend werk aan te
sluiten op wat iemand kan en wil, ontstaat er ruimte voor ontwikkeling.

Weten wanneer de volgende blog online komt? Laat je mailadres achter. Je krijgt alleen een mail als er een nieuwe blog is, maximaal één keer per maand.