Selecteer een pagina

“Zo. En wie zijn hier de cliënten en wie zijn de medewerkers?” De man keek om zich heen en wachtte op een antwoord. Hij was zojuist ons kantoor binnengestapt en ik merkte dat mijn collega’s vreemd opkeken van zijn vraag. Cliënten en medewerkers, die tweedeling maken wij bij BURO MLBRGN niet. Iedereen die bij ons werkt voegt waarde toe. Of dat nu via een traject verloopt of niet, dat is een achtergrondverhaal. Toch vind ik het leuk om eens wat meer over de Activerend Werktrajecten te vertellen, want hoe dat bij ons in Arnhem gaat is vrij uniek.

Wat is Activerend Werk?

Met Activerend Werk ondersteunt gemeente Arnhem inwoners die stappen willen zetten op weg naar werk. Dat zijn vaak mensen met een uitkering die niet makkelijk een baan vinden die bij ze past. Dankzij Activerend Werk kan iemand aan de slag op een werkplek en zichzelf verder ontwikkelen.

Activerend Werk valt onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, waar elke gemeente zelf invulling aan geeft. In Arnhem en Apeldoorn bestaat het in deze vorm, maar landelijk gezien zijn we een uitzondering. Er zijn andere gemeentes die een voorbeeld aan ons nemen en ik hoop dat er nog velen volgen.

Het aanbod aan Activerend Werk in Arnhem is groot

Er zijn in Arnhem veel verschillende plekken waar je een Activerend Werktraject kunt volgen. Dat is mooi, want mensen denken nog weleens dat ze direct aan een lopende band worden gezet. Of dat er niets bij hun mogelijkheden en interesses past. Maar er zijn gelukkig allerlei soorten werkplekken. Van horeca en groen tot ICT en multimedia.

Wij zijn met BURO MLBRGN een van die werkplekken

We zijn er namelijk van overtuigd dat iedereen kan bijdragen. Daarom kijken we niet naar wat iemand niet kan, maar naar wat er wél kan. Dat is ook een belangrijk speerpunt van het Centrum Activerend Werk: op een positieve manier naar mensen kijken. Het uitgangspunt is dat mensen graag willen werken. Gek eigenlijk, dat zoiets onderscheidend is. Maar we hebben nu eenmaal een systeem in Nederland dat grotendeels op wantrouwen is gebaseerd.

De diversiteit aan werkplekken vraagt om een bijzondere aanpak

Er is in Arnhem voor gekozen om Activerend Werk zo regulier mogelijk te maken. Het is bijzonder dat een bedrijf als BURO MLBRGN een traject mag faciliteren, omdat het in ons Nederlandse systeem als een zorgproduct wordt gezien. In veel gemeentes zie je dan ook dat er uit slechts enkele zorgorganisaties te kiezen valt. Het is vaak meer een vorm van dagbesteding. Terwijl aan Activerend Werk in Arnhem pakweg 50 organisaties verbonden zijn, van zorginstellingen tot reguliere bedrijven. Dat kan alleen doordat het eisenpakket vanuit de gemeente daarop is aangepast.

Hoe houd je zicht op al die organisaties?

Als gemeente heb je weinig capaciteit om al die organisaties te controleren. Daar moet je dus anders mee omgaan en dat doet Arnhem. Bij controlerende systemen gaat het merendeel van de eisen niet over de inhoud, maar over de vorm. Het zijn vinkjes die gezet moeten worden. Centrum Activerend Werk pakt het anders aan en steekt in op de inhoud. Zonder een zwaar controlerend orgaan dat veel mankracht opslokt, is er meer tijd om te investeren in gesprekken over de inhoud en het bouwen van relaties. Hierdoor is er veel zicht op wat er daadwerkelijk gebeurt, niet op papier maar in de praktijk.

Om wie gaat het eigenlijk?

Wil je stappen zetten in de richting van werk, dan kun je in Arnhem terecht bij een wijkcoach, een regisseur van Werk en Inkomen of een consulent van Centrum Activerend Werk. Alle drie deze rollen hebben een andere focus, maar ze werken nauw met elkaar samen. Dat doen ze vanuit het vertrouwen dat iedereen aan dezelfde kant staat. Met als resultaat dat degene om wie het gaat niet van het kastje naar de muur wordt gestuurd, maar echt wordt gezien. Wat zijn jouw mogelijkheden, wat past bij jou en hoe kunnen we jou helpen om duurzame stappen te zetten?

Vertrouwen kost eerst tijd, daarna kun je vliegen

Deze manier van werken, gebaseerd op relaties en vertrouwen, kan ik iedereen aanbevelen. Het ging niet zonder slag of stoot. Er moesten ingrijpende keuzes gemaakt worden in onze gemeente. Vertrouwen vraagt een bepaalde vorm van moed. Je laat een stuk controle los. In plaats daarvan ga je praten over de inhoud en wat er echt toe doet. Ik ben blij dat de gemeente dit zo heeft aangepakt. Het kost in eerste instantie tijd, maar daarna kom je met elkaar in een flow. Als je vanuit vertrouwen met elkaar kunt samenwerken, krijg je wind onder je vleugels. Mensen stijgen op en talenten komen tot hun recht. Dat geldt zowel voor de consulenten als voor de cliënten. En tsja, wie is eigenlijk wie? Zijn we niet allemaal mens?

Annet Elzinga runt BURO MLBRGN. Annet droomt van een wereld waarin iedereen er mag zijn. Ze ziet
in ieder mens talenten en mogelijkheden. Door met participatieplekken en activerend werk aan te
sluiten op wat iemand kan en wil, ontstaat er ruimte voor ontwikkeling.

Weten wanneer de volgende blog online komt? Laat je mailadres achter. Je krijgt alleen een mail als er een nieuwe blog is, maximaal één keer per maand.