WAT JE NIET AAN DE BUITENKANT KUNT ZIEN

´Heb jij vaak te maken met vooroordelen over Activerend Werk?’ Die vraag werd mij onlangs gesteld. Ik moest daar even over nadenken, want het lastige met vooroordelen is dat je ze vaak niet rechtstreeks hoort. Maar als ik zie wat er online voor commentaar is op mensen met een bijstandsuitkering, dan zijn er inderdaad veel vooroordelen.

Onbekend maakt onbemind

Wie commentaar heeft op de bijstand, realiseert zich vaak niet dat veel mensen in die situatie echt niet kunnen werken.  Heb je enig idee hoe dat is om graag te willen werken, maar het niet te kunnen? Om aan de zijlijn te staan, terwijl je veel liever mee zou willen doen en je eigen geld verdienen?

Zodra ik de verhalen vertel, heeft niemand meer een vooroordeel

Dan vertel ik over mijn collega die al zo lang pech heeft met haar gezondheid. Als je haar hier tegenkomt zie je een vrolijke vrouw die de mooiste digitale ontwerpen kan maken. Wat je aan de buitenkant niet ziet, is dat het haar één keer in de twee weken lukt om naar ons kantoor te komen. Hier moet ze al dagen van tevoren rekening mee houden. Als het haar lukt om zes uur in de week te werken, doet zij dit liggend op de bank. Al doende leerde zij om het trackpad van haar laptop te gebruiken voor het werken met de Adobe-software, verre van ideaal, maar dit lukt!

In het verleden heeft ze iedere keer geprobeerd om te werken, maar haar gezondheid beperkte haar steeds meer. Maar denk maar niet dat ze achterover leunt, aan motivatie heeft zij geen gebrek. Ze kijkt naar wat er wél kan en past zich aan aan wat haar lichaam toelaat.

Je kunt niet alles aan de buitenkant zien

En dit is maar één voorbeeld. Als mensen kunnen werken op een manier die bij hun past, dan gaat het super. Ik zou niemand van onze waardevolle medewerkers willen missen.

Zolang je abstract blijft, is het makkelijk om een vooroordeel te hebben. Als je iemands verhaal hoort, blijkt er zoveel meer achter die persoon schuil te gaan. Dan kom je erachter hoeveel kracht mensen eigenlijk hebben.

De term Activerend Werk is ook wat misleidend

Activerend Werk is de term die we in gemeente Arnhem gebruiken voor trajecten waarbij inwoners stappen zetten op weg naar werk. BURO MLBRGN is zo’n plek waar mensen, die anders makkelijk buiten de boot vallen, zich kunnen ontwikkelen. Arnhem is succesvol in de aanpak van deze trajecten, maar de term vind ik wat misleidend. Activerend Werk, zijn deze mensen nu niet actief dan? Gaan wij ze dan wel eens even activeren?

Ook sluiten de mogelijkheden van de huidige arbeidsmarkt niet altijd aan.

Gelukkig wordt er met Activerend Werk juist een andere benadering gekozen. De persoon zelf is degene die gaat over zijn eigen ontwikkeling. Iedereen die daarbij betrokken is, werkt vanuit het vertrouwen dat we allemaal aan dezelfde kant staan. Wat zijn jouw mogelijkheden, is de vraag. Wat zou jij zelf willen bereiken en hoe kunnen we jou daarbij helpen?

We willen ruimte bieden om tot bloei te komen

In mijn ervaring is het vaak een kwestie van de juiste omstandigheden en voorwaarden scheppen, waarbinnen iemand kan floreren. Misschien had het een opbloeitraject moeten heten. Ik word er zelf in ieder geval vrolijk van. Dat ik getuige mag zijn van mensen om mij heen die opbloeien, is een reden voor mij om elke dag met plezier naar mijn werk te gaan.  

Annet Elzinga runt BURO MLBRGN. Annet droomt van een wereld waarin iedereen er mag zijn. Ze ziet in ieder mens talenten en mogelijkheden. Door met participatieplekken en activerend werk aan te sluiten op wat iemand kan en wil, ontstaat er ruimte voor ontwikkeling.

Weten wanneer de volgende blog online komt? Laat je mailadres achter. 

Je krijgt alleen een mail als er een nieuwe blog is, maximaal één keer per maand.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EEN DOSIS HET-KAN-WEL INSPIRATIE IN JE MAILBOX?

Wil jij onze verhalen als eerste ontvangen? Laat dan je mailadres achter. Je krijgt alleen mail als er een nieuwe blog verschenen is, maximaal één keer per maand.